The day after the tsipoyra.......
Εικαστική παρέμβαση zanno που παρακολούθησε και τις φάσεις στα εργαστήρια προετοιμασίας των εκδηλώσεων.
Οι φωτό είναι της πάρτης μου, του Μπάμπη και του Χρήστου. Οταν μου δώσουν και οι άλλοι τις συμπληρώνω.
Η Άμφισσα λάμπει όμορφη την νύχτα.
Ενώ μιά δεύτερη ξεκίνησε για την ορεινή Ναυπακτία να πατήσει λίγο χιονάκι και να βρεί κάποιους γνωστούς στο χωριό Γρηγόρι μετά την Ελατού.
 
Την Κυριακή αφού είχαμε κάνει το προσκύνημά μας στις γιορτές, σκορπιστήκαμε κατα ομάδες για βολτίτσα στήν περιοχή. Μιά ομάδα επισκέφτηκε το κοντινό δασικό χωριό
Τα παπούδικα παντός καιρού βαρέθηκαν να στήσουν σκηνή και την βγάλαν στρωματσάδα στο χαγιάτι ενώ δίπλα οι σκηνές ανασηκώνονταν απο τα ροχαλητά της χθεσινής τσιπουροποσίας,
Περάσαμε χάλια?? Δέν μας φαίνεται καθόλου. Μέχρι και ο αυστηρός Πρόεδρας δεξιά γελάει. Ο Ζαννό αριστερά είναι ευτυχισμένος για τις φωτό που τράβηξε ενώ ο Μπιμπίκος στο κέντρο βαδίζει εκστασιασμένος μουρμουρίζοντας ξόρκια στα στοιχειά. 
Παντού φανοί, βεγγαλικά και μουσικοί στούς δρόμους δίνουν τόνο ζωή και κέφι στην εκδήλωση
Την πομπή ακολουθούν στό τέλος μασκαρεμένοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του καρναβαλιού που έχουν αποστολή να διώξουν από την πόλη τα στοιχειά και να ξυπνήσιυν την κοιμισμένη άνοιξη κάνοντας δυνατούς θορύβους κτυπώντας κουδούνια και γκαζοντενεκέδες με μανία.
Μέσα στους κρότους, τίς λάμψεις και τους καπνούς των βεγγαλικών  οι φιγούρες αποκτούν μιά εξωπραγματική παραμυθένια υπόσταση
Η πομπή με τις νεράιδες και τα μεγάλα στοιχειά κατηφορίζει μέσα σε κρότους και λάμψεις βεγγαλικών πρό την πλατεία όπου τα στοιχειά θα παλαίψουν μεταξύ τους περιστοιχιζόμενα από τα ξωτικά
Χρώματα, νειάτα, ομορφιά λάμπουν στα πρόσωπα των νεράιδων. Η Άνοιξη προσωποποιημένη
Την πομπή ανοίγουν οι νεράϊδες με την κεντρική τραγική φιγούρα της αδικοχαμένης αγαπημένης στό κέντρο.
Παρά την μικρή ηλικία όλα γίνονται με πολύ σοβαρότητα και μεράκι.
Είναι γιορτή της άνοιξης, γιορτή της νεολαίας. Χαρούμενες γλυκειές φατσούλες παντού.
Η ημισέληνος φωτίζει τις τελευταίες ετοιμασίες πάνω στη εκκλησίς
Τα στοιχειά, οι νεράϊδες και οι μασκαρεμένοι ξεκινούν απο την εκκλησία στό ύψωμα και κατεβαίνουν προς την πλατεία από την μεγάλη σκάλα.
Ετοιμάζονται οι απαραίτητεςυπαίθριες ψησταριές
Εξω σιγά σιγά η πόλη ετοιμάζεται για την γιορτή. Ανάβουν οι πρώτοι "φανοί¨" και φωτιές.
Έρχονται Ρίτσα, Μπιάνκα και Μήτσος φίλοι μας που βρήκαν άκρη από ντόπιους να μασκαρευτούν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Όποιος έχει πολύ μαλλί δίνει και στους άλλους!!
Τα γλυκάκια που λέγαμε
Τρία νερατζάκια και ένα καρυδάκι παρακαλώ!
Αυστηρά παραδοσιακό σερβίρει καφέδες, ούζο και γλυκό του κουταλιού. Η θεατρική σκηνή στο βάθος έχει μείνει να θυμίζει περασμένα μεγαλεία.
Το παλιό θέατρο της Άμφισσας που τώρα είναι παραδοσιακό καφενείο. Εκεί έδινε παράσταση το μπουλούκι στο "Θίασο" του Αγγελόπουλου.
Η Άμφισσα στολισμένη δείχνει ένα ιδιαίτερο γούστο και χαρακτήρα.
Οι ντόπιοι που ξεχνάνε τους νταλκάδες τους με βαριά λαϊκά από δίσκους γραμμένους από  παρακείμενο κυνοκομείο παρακολουθούν απορημένοι ενώ ο κάπελας μας κάνει νοήματα του στύλ ...δείξτε κατανόηση
Αφού στήσαμε τα τσαντήρια μας φιλοξενεί καλαίσθητο μεζεδοπωλείο με πολύ καλούς μεζέδες και δικό του τσίπουρο. Η κουβέντα γρήγορα ανάβει με θέμα τον... Αγγελόπουλο που γύρισε τον "Θίασο" σε αυτά τα μέρη. Ο Μπάμπης και ο Μπιμπίκος γνωστοί σινεφίλ ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ οι υπόλοιποι σχολιάζουμε να μήν πω....
  Γιατί πήγαμε για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Άμφισσα: Είναι μια όμορφη πόλη με αξιόλογους ανθρώπους που θέλησαν κάποια στιγμή να αναβιώσουν με την ευκαιρία των Απόκρεω, ένα παλιό δικό τους μύθο. Τον μύθο δύο ερωτευμένων που αφού χάθηκα η κοπελιά από κεραυνό και στοίχειωσε, το αγόρι τρελλάθηκε και πάλευε με τα στοιχειά που του πήραν την αγαπημένη του.
  Δέν έχει τίποτα να κάνει το "καρναβάλι" της Άμφισσας μέ ξέκωλες Βραζιλιάνες εισαγωγής και τάχαμου γλέντια και ξενδιάντροπα ξεφαντώματα.
   Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τις εκδηλώσεις με την αναβίωση του μύθου, τάχουν καταφέρει πολύ καλά να ταιριάξουν μιάν ανθρώπινη ιστορία αγάπης με τέρατα, νεράϊδες και στοιχειά με τις πανάρχαιες γιορτές της αναβίωσης της φύσης. Πολλοί χαρακτήρες είναι παρμένοι από αυτές τις παγανιστικές αρχαίες τελετές όπως οι κερασφόροι, οι κουδουνάτοι κλπ. Τα μασκαρέματα και οι εκδηλώσεις είναι αισθητικά όμορφα, υποδηλώνουν γνώση και μεράκι και το κέφι είναι πηγαίο και ευγενικό.
  Μήν το χάσετε την επόμενη φορά. Καμία σχέση με τις χοντράδες που θα δήτε σε άλλα "φημισμένα" καρναβάλια!!   
Αμφισσα. Θέα από τον Αγ.Χαράλαμπο που κατασκηνώσαμε.